Suchy lód to dwutlenek węgla, którego temperatura wynosi -78.5˚C. Skąd nazwa?

Lód”, ponieważ rzeczywiście wygląda jak zamarznięta woda, chociaż nią nie jest. Nie topi się i ma niższą temperaturę niż lód powstały z zamarzniętej wody. „Suchy” oznacza, że sublimuje, czyli przechodzi bezpośrednio z ciała stałego w gaz, z pominięciem fazy ciekłej, nie pozostawiając mokrych śladów.

Suchy lód posiada wiele zastosowań dzięki swoim właściwościom. Jest nietoksyczny, bakteriobójczy, niepalny, bezsmakowy, bezzapachowy i ekologiczny. Najczęściej stosowany jest jako środek chłodzący, służący do przechowywania żywności oraz jako składnik gaśnic czy kompresów. Dodaje również efektowności spektakularnym potrawom kuchni molekularnej i drinkom.

W Centrum Nauki EXPERYMENT w Gdyni, na wystawie Niewidoczne Siły, można znaleźć interesujące stanowisko Trzy Stany Skupienia, ukazujące w interaktywny sposób formy, w jakich woda występuje w przyrodzie. A dodatkowo tajemnice suchego lodu będzie można odkryć na rodzinnych warsztatach, podczas których uczestnicy dowiedzą się licznych ciekawostek oraz będą mieli okazję wykonać fascynujące eksperymenty.

Jedna odpowiedź

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany