Chyba zgodzisz się z tym, że w profesjonalnej kuchni nie ma miejsca na kompromisy, prawda? Każde narzędzie, które trafia na stanowisko pracy, musi być maksymalnie wydajne, trwałe i odporne na codzienną, intensywną eksploatację. Jednym z takich niepozornych, ale absolutnie niezbędnych sprzętów jest patelnia stalowa. Co sprawia, że sprawdza się lepiej niż modele wykonane z innego materiału? Dlaczego warto w nią zainwestować, planując wyposażenie lokalu gastronomicznego? Odpowiadamy na te pytania w poniższym artykule.
Jakie zalety ma patelnia stalowa?
Patelnia stalowa to narzędzie pracy stworzone z myślą o wyzwaniach profesjonalnej kuchni. Bez wątpienia przyda się wszędzie tam, gdzie liczy się jakość smażonych potraw, odporność na temperaturę, uderzenia, zarysowania i ciągły kontakt z wilgocią czy tłuszczem. Musisz wiedzieć, że modele stalowe nie tracą swoich właściwości, nawet jeśli są nieustannie eksploatowane. Co ważne, można ich używać na wszystkich typach kuchenek (w tym indukcyjnych i gazowych). Dobrze dobrana patelnia stalowa posłuży przez wiele lat intensywnego użytkowania, bez konieczności wymieniania jej co kilka miesięcy.
Co można przygotować na patelni stalowej?
Patelnia stalowa to jedno z najbardziej uniwersalnych narzędzi w gastronomii. Dzięki możliwości bardzo mocnego rozgrzania i doskonałemu przewodnictwu ciepła nadaje się idealnie do:
– smażenia steków i burgerów,
– przygotowywania ryb z chrupiącą skórką,
– grillowania warzyw,
– smażenia pierogów, jajek, placków,
– obsmażania mięsa przed duszeniem lub pieczeniem.
Czym kierować się przy wyborze patelni stalowej do kuchni profesjonalnej?
Patelnia patelni nierówna. Poszczególne modele różnią się między sobą rozmaitymi parametrami. Na jakie cechy musisz zwrócić uwagę, wybierając je? Do najważniejszych zaliczamy:
– grubość i rodzaj dna – w gastronomii ogromne znaczenie ma równomierne i szybkie przewodzenie ciepła. Właśnie dlatego wybieraj patelnie ze wzmocnionym, grubym dnem, które minimalizuje to ryzyko przypalenia potraw;
– średnica i głębokość – w lokalach gastronomicznych warto mieć kilka modeli o różnych średnicach;
– uchwyt – w profesjonalnej kuchni liczy się szybkość i wygoda. Uchwyt powinien być solidny, odporny na nagrzewanie i bezpieczny przy intensywnym użytkowaniu;
– kompatybilność z kuchnią – patelnia stalowa powinna działać na każdym rodzaju źródła ciepła.
Sprawdzone patelnie dla gastronomii – gdzie można je znaleźć?
Szukasz sprawdzonej, profesjonalnej patelni stalowej? Nie musisz przeszukiwać dziesiątek sklepów. Solidne modele znajdziesz np. w ofercie Gastromix. Czeka tam na Ciebie szeroki wybór patelni od renomowanych producentów, o rozmaitych parametrach. Łatwo dobierzesz produkt idealnie dopasowany do specyfiki Twojego lokalu. Dodatkowo możesz liczyć na fachowe doradztwo i szybką realizację zamówienia, co w gastronomii ma ogromne znaczenie.