Od dziesięcioleci parówki są niezwykle popularnym wyrobem spożywczym. Chętnie spożywają je osoby w każdym wieku. I nie ma w tym nic dziwnego – nie wymagają specjalnego przyrządzania, dobrze sprawdzają się na ciepło i na zimno, a z hot-dogami miała chyba do czynienia większość cywilizowanych ludzi na świecie… Smak parówek znają i lubią miliony konsumentów. Wobec części doniesień medialnych na temat wątpliwego składu niektórych gatunków parówek, wiele matek się zastanawia, czy można je bezpiecznie podawać dzieciom. W przypadku tanich parówek nieznanych producentów nie jest to wcale oczywiste.
Natomiast uwzględniając wyroby tak renomowanych producentów, jak SOKOŁÓW, można śmiało poszerzyć dietę dziecka o parówki. Wielu dietetyków podkreśla, że dzięki dobrej przyswajalności i dużej zawartości białka, parówki mogą być cennym uzupełnieniem dziecięcego menu. Możemy od czasu do czasu serwować je dziecku, na przykład z warzywami i ciemnym pieczywem. Innym pomysłem, który na pewno przypadnie do gustu wielu dzieciom, jest podawanie parówek w cieście naleśnikowym. Można również spróbować serwowania parówek panierowanych albo z dodatkiem delikatnych sosów. Istnieją liczne warianty podania na ciepło i na zimno. Parówka jest po prostu wyrobem uniwersalnym!
Na pewno szukając odpowiednich parówek dla małych smakoszy, nie warto wybierać najtańszych wyrobów niewiadomego pochodzenia, o niskiej zawartości mięsa. Pod tym względem zdecydowanie na korzyść wyróżniają się Parówki z szynki firmy SOKOŁÓW, Sokoliki czy Słowianki. Parówki z szynki zawierają aż 93% mięsa, deklasując konkurencję na rynku wędliniarskim. Ponadto nie mają one osłonek, co sprawia, że ulubiony posiłek może być przygotowany szybko i łatwo. Wyjątkowa kruchość i delikatność to niezaprzeczalne atuty, które na pewno docenią najmłodsi konsumenci. Parówki z szynki, Sokoliki czy Słowianki to również optymalna propozycja nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych, którym zależy na zbilansowanej, zdrowej diecie.