Together Magazyn » Zdrowie » Kwasy omega 3, 6, 9 – czy warto suplementować?
family

Kwasy omega 3, 6, 9 – czy warto suplementować?

Omega 3, 6 i 9 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne dla rozwoju dzieci i zachowania zdrowia w dorosłym życiu. Każdy z głównych kwasów z tych grup powinien być dostarczany do organizmu w rekomendowanej ilości i, co ważne, w odpowiednich proporcjach. Przekonaj się, dlaczego są one niezbędne dla zdrowia i kiedy warto zdecydować się na preparaty z kwasami omega 3-6-9!

Podział kwasów omega 3, 6 i 9

Do najbardziej znanych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych należą omega-3. Niemniej jednak również omega-6 i omega-9 pełnią w organizmie niezastąpioną rolę. Kwasy te pod względem budowy chemicznej różnią się od siebie m.in. ilością podwójnych wiązań. Wszystkie jednak są niezbędne dla rozwoju układu nerwowego, w tym mózgu, a także do prawidłowego przebiegu niemal wszystkich procesów zachodzących w organizmie. 

Wśród omega-3 wymienia się kwasy eikozapentaenowy (EPA),  dokozapentaenowy (DPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy linolenowy (ALA), gammalinolenowy (GLA) i arachidonowy (AA/ARA) to omega-6. Natomiast do kwasów, które częściowo są wytwarzane przez organizm zalicza się omega-9 – oleinowy, erukowy oraz nerwonowy. 

Jakie właściwości wykazują kwasy omega 3, 6, 9?

Spośród kwasów omega 3, 6, 9 najlepiej poznane są właściwości omega-3, głównie EPA i DHA. Podobnie jak kwasy omega-6 wpływają one korzystnie na gospodarkę lipidową, choć w różnym stopniu w zależności od danego związku. Sprawiają one, że obniża się poziom cholesterolu LDL, czyli niekorzystnego w kontekście rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, natomiast wzrasta poziom cholesterolu HDL. Z kolei omega-9 są prekursorami pozostałych kwasów, dlatego warunkują ich działanie. Kwasy omega 3, 6, 9 chronią więc przed wieloma schorzeniami, w tym niewydolnością serca, miażdżycą i nadciśnieniem.

Rola tych cennych związków jest jednak znacznie większa. Omega-3 uczestniczą w tworzeniu układu nerwowego, wpływają na rozwój mózgu, a tym samym mają wpływ na sprawność intelektualną. Działanie takie jest szczególnie ważne w drugim i trzecim trymestrze ciąży, dlatego też preparaty z kwasami omega rekomendowane są dla kobiet ciężarnych. 

Ponadto, omega 3, 6, 9 wpływają na zdrowie, poprzez właściwości takie jak:

  • wzmocnienie układu odpornościowego;
  • poprawa koncentracji i zdolności do nauki;
  • działanie przeciwzapalne;
  • działanie przeciwnowotworowe;
  • wsparcie kondycji skóry, także przy chorobach, np. przy łuszczycy;
  • rozwój siatkówki oka, a tym samym umożliwienie prawidłowego widzenia. 

W jakich produktach znajdują się kwasy wielonienasycone?

Tylko omega-9 są częściowo wytwarzane w organizmie. Źródłem pozostałych kwasów jest dieta. Produkty bogate w kwasy omega 3, 6, 9 to m.in.:

  • ryby np. łosoś, halibut, śledź, makrela, tuńczyk, szprot, flądra (ryby zawierają głównie kwasy DHA i EPA)  
  • oliwa z oliwek, a także inne oleje, np. lniany, sojowy, kukurydziany, rzepakowy, słonecznikowy;
  • orzechy włoskie i ziemne, migdały;
  • pestki dyni, słonecznika i sezamu;
  • awokado, czarna porzeczka;
  • czerwone mięso;
  • jaja. 

Zalecenia żywieniowe kwasów omega-3

Bogatym źródłem omega-3 są przede wszystkim ryby morskie, których spożycie w naszym kraju jest niskie względem innych państw europejskich. Ponieważ są one niezbędne dla dzieci i korzystnie wpływają na prewencję chorób sercowo-naczyniowych, istnieją zalecenia żywieniowe dotyczące ilości ich spożycia.

Zwiększone zapotrzebowanie na kwasy omega-3 mają:

  • kobiety w ciąży;
  • matki karmiące piersią;
  • dzieci karmione mlekiem modyfikowanym;
  • dzieci w okresie rozwoju;
  • osoby należące do grupy ryzyka chorób serca i układu krwionośnego;
  • osoby praktykujące dietę wegańską i wegetariańską. 

Kiedy warto stosować preparaty z kwasami omega 3-6-9?

W przypadku zwiększonego zapotrzebowania specjaliści rekomendują m.in. suplementację DHA. Kwasy omega-3 przy niedostatecznej podaży wraz z dietą powinny być uzupełniane.  Natomiast kwasy omega-6 i omega-9 występują stosunkowo powszechniej w żywności, dlatego nie ma ścisłych zaleceń co do ich ilości. Proporcje pomiędzy omega 3 i 6 powinny jednak wynosić 5:1.  

Tabletki z kwasami omega 3, 6, 9, np. Walmark stanowią dobre wsparcie dla zdrowia u osób, które chcą zmniejszyć ryzyko miażdżycy i zadbać o serca. Preparaty takie zaleca się także osobom ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowych, np. gdy występowały takie przypadki w rodzinie. Mała lub nadmierna aktywność, chroniczny stres, czy stosowanie używek (głównie palenie), a także otyłość i nadwaga również zwiększają zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Poznaj również ranking tabletek na odchudzanie

Oceń
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.