Together Magazyn » Zdrowie » Jakie pieczywo powinny wybierać osoby z cukrzycą i insulinoopornością?
świeże pieczywo naturalne z kłosem zboża

Jakie pieczywo powinny wybierać osoby z cukrzycą i insulinoopornością?

W ostatnim czasie coraz powszechniejszym problemem zdrowotnym stały się zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Rośnie liczba diabetyków, u wielu osób diagnozowana jest także insulinooporność. Takie osoby powinny zwracać szczególną uwagę na swoją dietę. Sprawdź, jakie pieczywo będzie najlepsze w takich przypadkach!

Utrzymywanie prawidłowego, zrównoważonego poziomu cukru we krwi jest bardzo ważne ze względów zdrowotnych. Dlatego dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym jest zalecana nie tylko diabetykom, ale także każdemu, kto chce zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Często można spotkać się z opinią, że osoby z cukrzycą powinny całkowicie wykluczyć wyroby piekarnicze ze swojego menu, jednak nie zawsze jest to prawda. Czy istnieje pieczywo z niskim indeksem glikemicznym?

Czy w piekarni można znaleźć produkty z niskim indeksem glikemicznym?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba najpierw zdefiniować indeks glikemiczny. Jest to wielkość, która pozwala określić, jak gwałtownie wzrośnie poziom glukozy we krwi, po spożyciu porcji danego produktu. W przypadku diabetyków, osób z insulinoopornością, oraz wszystkich, którzy chcą zdrowo żyć, zaleca się spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym, które będą stopniowo uwalniały węglowodany i zapobiegną wahaniom ich poziomu we krwi.

Dlatego nie trzeba koniecznie rezygnować z chlebów i bułek. Wystarczy wybierać w piekarni tylko te wypieki, które określane są jako produkty z niskim indeksem glikemicznym. Są one przygotowywane ze specjalnych rodzajach w mąki i zawierają spore ilości błonnika pokarmowego. Zwykle są to chleby i bułki z mąki pełnoziarnistej, żytniej czy orkiszowej.

Diabetyk może znaleźć coś dla siebie również w cukierni. Obecnie dostępne są różne słodkie wypieki i desery, które charakteryzują się zmniejszoną kalorycznością, zastosowaniem słodzików, czy właśnie niskim indeksem glikemicznym. 

Jak dużo chleba można jeść przy cukrzycy?

Należy pamiętać, że nawet najzdrowszy chleb, z niskim indeksem glikemicznym, stosowany w nadmiarze będzie szkodził diabetykom. Wielkość porcji powinna być dostosowana do indywidualnego zapotrzebowania organizmu oraz dawek przyjmowanych leków. Osoby z insulinoopornością powinny łączyć pieczywo z produktami dostarczającymi białka i zdrowych tłuszczów. W celu ustalenia wielkości codziennej porcji chleba można skonsultować się z dietetykiem.

Czy osoby zdrowe również mogą sięgać po pieczywo z niskim indeksem glikemicznym?

Takie chleby i bułki może jeść każdy, bez względu na to, czy doświadcza problemów z gospodarką węglowodanową, czy nie. Unikanie gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi ma pozytywny wpływ na zdrowie, dlatego produktów z wysokim indeksem glikemicznym powinny unikać także osoby zdrowe, które chcą dłużej cieszyć się dobrą kondycją.

Zwracanie uwagi na indeks glikemiczny jest także ważne dla osób, które chcą nieco schudnąć. Większość zdrowych diet odchudzających oparta jest na zastąpieniu produktów z wysokim indeksem glikemicznym tymi, o łagodniejszym wpływie na poziom glukozy we krwi.

Oceń