Pojęciem cholesterolu straszy się w reklamach, u lekarza, a w niektórych przypadkach nawet w codziennych rozmowach. Czy na pewno każdy wie jednak co oznacza ten termin? Bywa on bowiem demonizowany i choć jest niezwykle ważny, to warto wiedzieć o nim nieco więcej. Sprawdź, czym jest cholesterol i jak istotne jest utrzymywanie go na odpowiednim poziomie.

Czym jest cholesterol i jakie ma funkcje?

Cholesterolem nazywa się organiczny związek należący do grupy steroli. Występuje on w każdym organizmie i jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Odgrywa ważną rolę w produkcji hormonów, przyswajaniu witaminy D, a także w procesie trawienia. Wchodzi również w skład błon komórkowych i osłonek mielinowych, chroniących włókna nerwowe.

Cholesterol składa się z dwóch lipoprotein – LDL i HDL. Pierwszy z nich nazywa się czasami złym cholesterolem i to na jego stężenie trzeba szczególnie uważać. Drugi, dobry, powinien być utrzymywany na odpowiednim poziomie bez niedoborów.

Co wywołuje podwyższony poziom cholesterolu?

Za dostarczanie cholesterolu do organizmu odpowiadają przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, które obfitują w tłuszcze trans oraz te nasycone. Ich spożywanie jest oczywiście ważne, jednak zbyt częste wybieranie tego typu potraw negatywnie wpływa na poziom cholesterolu.

W ograniczonych ilościach należy przyjmować tłuste rodzaje mięs, jedzenie typu fast food, a także śmietany i sery żółte. Powinno się także ograniczać produkty cukiernicze, szczególnie te smażone na głębokim tłuszczu. W przypadku produktów roślinnych za wysokie stężenie cholesterolu odpowiada przede wszystkim olej palmowy.

Jakie objawy i skutki ma podwyższony cholesterol?

Specyfiką podwyższonego cholesterolu jest fakt, że przez długi okres nie widać w organizmie żadnych zmian. Może on czasami objawiać się jako nadciśnienie, ale w większości przypadków nie da się zauważyć zmian, dopóki te nie zajdą za daleko.

Cholesterol odkłada się bowiem w żyłach w postaci blaszek miażdżycowych, które zwężają naczynia krwionośne, powodując miażdżycę. Konsekwencją braku leczenia może być choroba wieńcowa, a także dolegliwości sercowe, takie jak zawał. Niektóre przypadki mogą również wywołać udar mózgu.

Jak powinna wyglądać profilaktyka przeciw podwyższeniu cholesterolu?

Predyspozycje do podwyższonego poziomu cholesterolu można niekiedy odziedziczyć w genach. W tego typu przypadkach należy szczególnie uważać na dietę i jak najbardziej ograniczyć produkty wspomniane we wcześniejszej części.

Dobrze jest gotować na parze i spożywać dużo warzyw, a także chudego mięsa (jeśli dana osoba nie wyeliminowała go z diety). Warto też uważać na spożywane porcje i pilnować by nie były one zbyt duże. W profilaktyce istotne są również regularne pomiary ciśnienia i prowadzenie specjalnych dzienniczków z zapisanymi wynikami.

Warto wiedzieć, czym jest cholesterol, a także znać sposoby na utrzymanie jego poziomu w normie. Więcej o cholesterolu znajdziesz w tym artyukle www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowie/jak-obnizyc-cholesterol/