Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Restauracja z widokiem. Mondo di Vinegre w sercu gdyńskiego portu

Restauracja z widokiem. Mondo di Vinegre w sercu gdyńskiego portu

Do restauracji z widokiem wraca się nie tylko z powodu dobrej kuchni czy miłej obsługi. Taki widok pozwala odpocząć po dniu spędzonym w przebodźcowanej rzeczywistości i zjeść posiłek w odpowiedniej atmosferze. Widok za oknem prowokuje do tego, żeby odłożyć telefon, oddać się obserwacji otoczenia, rozmowie bądź obcowaniu z własnymi myślami. Potrafi zaciekawić historią miejsca, w którym się akurat znajdujemy. Tworzy kontekst.
W cyklu „restauracja z widokiem” odwiedzamy zatem miejsca, gdzie serwuje się gościom nie tylko posiłek, ale też widoki właśnie. Celowo nie kategoryzujemy ich na te piękne i te pozostałe, ale rozszerzamy o: ciekawe, nieoczywiste, relaksujące, intrygujące.

Restauracja Mondo di Vinegre znajduje się na drugim piętrze Dworca Morskiego w Gdyni, gdzie swoją siedzibę od 2012 roku ma Muzeum Emigracji. To dość symboliczne położenie, bo przed gośćmi rozpościera się z tego miejsca faktycznie już tylko morze i port. Ruch od strony wody jest imponujący. Jeszcze niedawno tuż pod oknami restauracji „parkowały” największe wycieczkowce świata i pewnie znów za jakiś czas powrócą. Zresztą każdy może do niej dotrzeć własną łodzią lub jachtem, które przycumuje zaledwie kilkanaście metrów od wejścia. Codziennie między 19.00 a 20.00 wpływa do portu w Gdyni, a potem wyrusza w rejs do Szwecji prom Stena Line, wywołując okrzyki zachwytu zwłaszcza poza sezonem, kiedy o tej porze jest już ciemno. Wizyta w Mondo di Vinegre to doskonały plan na posiłek po lub przed zwiedzaniem muzeum.

Widok z Mondo di Vinegre

Za przeszkloną ścianą restauracji bije serce gdyńskiego portu, cumują małe i duże łodzie, jednostki marynarki wojennej, przepływają promy i wycieczkowce – jednym słowem dzieje się. Spragnieni morskich panoram będą w pełni usatysfakcjonowani i zabiorą ten widok ze sobą jak pocztówkę.

W kuchni rządzi

Szefem kuchni jest Piotr Jarynowski, który od najmłodszych lat pasjonował się nie tylko jedzeniem, ale też jego przygotowywaniem. Swoją przygodę z kuchnią zaczynał pięciogwiazdkowym Dworze Oliwskim w Gdańsku. Tam pod opieką najlepszych szefów kuchni poznawał tajniki kuchni świata. Potem w Tłustej Kaczce startował w VI edycji konkursu kulinarnego organizowanego w Polsce ,,Wine&Food Noble Night” i zajął zaszczytne II miejsce. Z takim właśnie bagażem wiedzy i doświadczeń trafił do restauracji Mondo di Vinegre, gdzie jego talent i zapał do pracy docenił szef kuchni Marcin Kowalski i wyszkolił na godnego siebie zastępce. Dwa lata temu Piotr zajął stanowisko szefa kuchni. Lubi zaskakiwać gości niebanalnym połączeniem smaków.

Mocny punkt w menu

Nie będzie zaskoczeniem, że to danie rybne – płaszczka, chutney z ananasa, emulsja z kopru włoskiego, estragon.

Wyjątkowy punkt w menu

Duży wybór win z całego świata, a w tym również – co nie tak powszechne – doceniane wina z Polski – z winnicy Płochockich oraz winnicy Saint Vincent. Restauracja Mondo może się również kojarzyć z naparami, które sami komponujemy i przygotowujemy.

Widoki na przyszłość

Kompleksowo i zawsze z indywidualnym podejściem do gości przygotowujemy w restauracji wszelkiego rodzaju uroczystości. Na potrzeby większych eventów dysponujemy miejscem w przestrzeni muzeum, gdzie dodatkowym atutem jest bezpośrednie wyjście na taras widokowy.

Zadzwoń i zarezerwuj: 500-863-030


5/5 – (5 głosów)