Co to jest wódka ?
Wódka to napój alkoholowy, który uzyskuje się w wyniku procesu fermentacji. Umownie przyjęto, że wódka swoje korzenie ma w Rosji. Jej nazwa może pochodzić ze słowa Vodka co po rosyjsku oznacza słowo woda. Zazwyczaj wódka zawiera 40% stężenia alkoholu. W orginale wytwarzana jest jako czysta bez żadnych dodatków, ale z biegiem czasu na rynku zaczęły pojawiać się jej odmiany lub jak inni nazywają wódki mieszane. Jest to rodzaj alkoholu popularny szczególnie w środkowo-wschodniej Europie tzn. Rosja, Polska, Ukraina, Litwa, Białoruś. Jest to podstawowy alkohol, który znajduje się na stołach weselnych.
Jak przebiega produkcja wódki ?
Zastanawiałeś się kiedyś czym jest wódka? Wódka to rosyjski spirytus destylowany z zacieru zbożowego. Jest najpopularniejsza w Rosji i w środkowej Europie. Wódka destylowana ze sfermentowanych ziaren jest klarowna, jest to słodki napój o bardzo wyrazistym smaku. Wódka jest zwykle aromatyzowana anyżem i gałką muszkatołową. Często jest mętna. Dodawany zacier zbożowy nadaje jej kwaśny smak. Wódka była pierwotnie destylowana z ziemniaków, natomiast od lat 70. destylarnie przestawiły się na pszenicę. Wódka produkowana jest w drewnianej beczce o pojemności około 200 litrów z około 18 litrami wody.
Wódka ma słodki smak i jest filtrowana przez węgiel drzewny. Woda o zawartości soli około 0,3% jest gotowana w celu odparowania jej z wódki i pozostawienia skoncentrowanego spirytusu. Jeśli woda zostanie podgrzana powyżej temperatury wrzenia to szybko odparowuje z wódki. W przypadku, gdy nie podgrzejesz jej do temperatury wrzenia, wódka będzie miała za dużo soli i wody. Może to sprawić, że będzie zbyt gorzka lub słona, a jej smak się zepsuje i nie będzie zdatna do spożycia. Proces zwany parowaniem lub destylacją trwa około 30 minut i można go przeprowadzić na kilka sposobów: gotowanie w pionowym miedzianym garnku lub umieszczanie beczki w garnku ze stali nierdzewnej wypełnionym wodą. Aby schłodzić płyn używany jest wentylator.
Tradycyjne i nowoczesne metody produkcji wódki
Tradycyjne podejście do produkcji wódki polega na wykorzystaniu naturalnej wody źródlanej i melasy. Uzyskanie właściwej równowagi między nimi zajmuje dużo czasu i wysiłku. Na tej metodzie opiera się klasyczna metoda wytwarzania wódki, która jednak nie daje jakościowego produktu pod względem smaku i aromatu. Z kolei nowoczesna metoda produkcji wódki wykorzystuje mieszankę alkoholu i naturalnej wody. Służy to wzmocnieniu produktu. Służy również do podniesienia jej jakości. Nowa metoda umożliwiła produkcję różnych rodzajów wódki. Główna różnica między tradycyjną wódką a nowoczesną wódką polega na technice jej wytwarzania. Tradycyjny proces polega na dodawaniu cukru do wódki, zanim zostanie wyprodukowana. Nowoczesna wódka produkowana jest inną metodą, a wszystkie jej składniki są naturalne.