Together Magazyn » Więcej » Żurek staropolski

Żurek staropolski

Tradycyjne wielkanocne potrawy wzbogacone o makaron

Żurek staropolski i biała kiełbasa – bez nich trudno jest nam wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. My przygotowaliśmy dla Was przepis urozmaicony o domowy makaron ze świeżo wybijanych jaj. Zobaczcie sami:

Żurek staropolski

Składniki:

– kości wędzone od schabu – 0,5 kg

– marchew – 1 średnia szt.

– seler – 0,5 średniej szt.

– woda – ok. 2,5l

– liść laurowy – 3 szt.

– ziele angielskie – 5-6 ziarnek

– gotowy zakwas na żurek – 1 butelka ok. 350ml

– śmietana kwaśna 18% – 300ml

– sól, pieprz do smaku

– czosnek – 3 ząbki

– biała kiełbasa surowa – 0,5 kg

– jajka ugotowane na twardo

– Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość solimy i gotujemy, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.

2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.

3. Białą kiełbasę podsmażamy na patelni na złoty kolor, po czym przykrywamy ją pokrywą i podduszamy. Pod koniec gotowania zupy dodajemy wyciśnięty czosnek.

4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.

Smacznego!

Oceń