Together Magazyn » Aktualności » Zbliża się Tłusty Czwartek, najsłodszy dzień w roku

Zbliża się Tłusty Czwartek, najsłodszy dzień w roku

W tym roku obchodzimy Tłusty Czwartek 4 lutego. Dzieli nas od niego jeszcze kilka dni, ale może warto już dziś poznać kilka faktów na temat tego ponoć najsłodszego dnia roku?

SKĄD SIĘ WZIĄŁ TŁUSTY CZWARTEK?

Tłusty Czwartek to zawsze ostatni czwartek w karnawale przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Prawdopodobnie jego geneza sięga aż starożytności, kiedy to ucztowaniem świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Pierwsze pączki robione były z ciasta chlebowego, a nadziewane były słoniną. Wraz z nadejściem chrześcijaństwa zaczęto hucznie obchodzić Tłusty Czwartek jako ostatnią możliwość dostatniego najedzenia się (przede wszystkim mięsem) przed czterdziestoma dniami postu, w trakcie których należało żyć skromnie i zachowywać wstrzemięźliwość. W XVI wieku pojawiła się tradycja jedzenia pączków na słodko z ciasta drożdżowego.

PRZESĄDY NA TEMAT PĄCZKA

Przyjął się przesąd, że jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje pączka, nie będzie mu się wiodło przez najbliższy rok. Kiedyś nadziewano pączki orzechami włoskimi i migdałami, jeśli ktoś natrafił na orzech podczas jedzenia – miał zagwarantowane szczęście na cały rok.

TRENDY NA TŁUSTY CZWARTEK 2016

W tym sezonie najmodniejsze są klasyczne, drożdżowe pączki z nadzieniem z konfitury lub marmolady, ale bardzo na czasie są również minipączki z serka homogenizowanego, które można bardzo szybko przyrządzić. Oprócz pączków ponadczasowe są faworki i chrusty, koniecznie posypane cukrem pudrem, „oponki” serowe lub amerykańskie pączki z dziurką. Bardzo popularne są również pączki z gotowanych ziemniaków.

Nie wszędzie pączki wyglądają tak samo, wynika to oczywiście z tego, jakich składników używamy do ciasta, jakiej mąki oraz w jaki sposób są smażone na tłuszczu. Niemieckie pączki (znane jako Berliner Pfannkuchen) smażymy tylko przez chwilę, dosłownie kilka sekund, dzięki temu tłuszcz nie wsiąka do środka. Na Węgrzech pączki nie mają nadzienia, podaje się je osobno (farsangi fánk).

ILE KALORII MA TAK NAPRAWDĘ PĄCZEK?

Wszystko zależy oczywiście od jego wielkości, rodzaju nadzienia oraz tego czy jest z lukrem, czekoladą itp. Można jednak podać wartość przybliżoną. I tak:
60 g pączka z konfiturą to 244 kcal, 100 g to 406 kcal. Jeśli dodamy do tego lukier lub cukier puder, to trzeba liczyć się z tym, że wartość energetyczna jednego pączka wyniesie 300-500 kcal.
Ale czy warto liczyć kalorie tego dnia?

Oceń