Together Magazyn » Aktualności » Wielkanocne pieczenie, czyli proste i uniwersalne sposoby na słodkie Święta

Wielkanocne pieczenie, czyli proste i uniwersalne sposoby na słodkie Święta

Święta bez mazurka lub piaskowej babki? Wykluczone! Trudno wyobrazić sobie, by w Wielkanoc na naszym stole zabrakło pachnących i smakowitych wypieków. Wszystkich, którzy obawiają się o swoje kulinarne umiejętności, uspokajamy – istnieje kilka sprawdzonych pomysłów na to co zrobić, by przygotowywane przez nas ciasta, torty i ciasteczka zachwyciły resztę domowników. Na Wielkanoc… upiecz bliskim radość!

Przepis to podstawa

Choć wydaje się to oczywiste, podstawą udanego wypieku jest – przepis. Przygotowując nasze świąteczne przysmaki, powinniśmy w pierwszej kolejności zadbać o to, by wszystkie składniki w nim wyszczególnione, występowały dokładnie w takich proporcjach, jakie są w nim zalecane. Dlatego musimy dokładnie odmierzać wszystkie składniki – nie tylko „na oko”. Możemy zaopatrzyć się w tym celu w wagę kuchenną i miarki. Dzięki temu zyskamy pewność, że w przygotowywanym wypieku znalazło się dokładnie tyle mąki czy cukru, ile zalecała receptura. W innym wypadku, grozi nam kulinarna katastrofa!

Dobrze wymieszane

Starannie mieszajmy wszystkie suche składniki, które dodajemy do ciasta. Starajmy się to robić delikatnie, ale dokładnie. Dzięki temu nasze ciasto zyska odpowiednią konsystencję.

W formie

By ciasto dobrze się wypiekło, ważna jest forma do pieczenia – powinniśmy ją wcześniej lekko natłuścić, następnie oprószyć bułką tartą lub mąką, a na końcu wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełniajmy formę w 2/3 przygotowanym ciastem, które wkładamy do piekarnika. Pamiętajmy, że pod wpływem temperatury zacznie ono „rosnąć”.

Gorące pieczenie

W jakiej temperaturze powinniśmy piec nasze świąteczne ciasta? Wszystko zależy od tego, co przygotowujemy. Średnia temperatura nagrzania piekarnika to zwykle 200–220°C. Mocno nagrzany piekarnik osiąga temperaturę od 220-240°C. Jak możemy sprawdzić, czy ciasto już jest gotowe? Wystarczy, że wykorzystamy do tego wykałaczkę lub cienki, drewniany patyczek. Jeżeli po wyciągnięciu go z ciasta wciąż będzie on „czysty”, będzie to oznaczało, że ciasto jest już dobrze wypieczone i powinniśmy je wyciągnąć z piekarnika. W przeciwnym razie zrobi się ono zbyt suche.

Chwila ochłody

Nim zaczniemy kroić nasze wypieki i częstować nimi gości, odczekajmy przynajmniej 20 minut, by ciasto miało czas „odpocząć”. Pamiętajmy też, że większość ciast musi przed podaniem całkiem ostygnąć.

Wielkanocne dekoracje

Do przyozdobienia świątecznych tortów, wykorzystajmy drobne cukierki, suszone owoce, migdały, orzechy czy gotowe dekoracje do ciast. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt wart jest dodatkowej pracy.

Piana lekka jak chmurka

Jeżeli w przepisie musimy wykorzystać ubite białko, najpierw doprowadźmy jajko do temperatury pokojowej. By piana była delikatnie puszysta i lekka, dodajmy kilka kropel z cytryny lub octu, albo też szczyptę soli lub cukru.

Biszkoptowo

W przypadku przygotowywania ciast na biszkopt, należy odpowiednio przygotować mąkę, tzn. „napowietrzyć” ją. Jak to zrobić? Wystarczy przesiać ją przez grube sitko albo bardzo delikatnie wymieszać przed odmierzeniem.

Mazurek wielkanocny

Składniki:

  • mąka – 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia – 125 gramów
  • cukier puder – 5 łyżek
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • jajko – 1 sztuka
  • bakalie – 2 szklanki
  • płatki kukurydziane – 1 łyżka
  • kardamon – 1 szczypta
  • miód – 1 łyżka
  • jajka – 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicy siekamy kostkę do pieczenia Kasia z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto.
  2. Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  3. Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 jaja ubijamy mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.
  4. Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.
  5. Na ciasto wykładamy masę bakaliową. Dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

Babka piaskowa

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 1 opakowanie
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • aromat migdałowy – 0.5 łyżeczki
  • cukier – 1 szklanka
  • jajko – 4 sztuki
  • mąka pszenna – 0.75 szklanki
  • mąka ziemniaczana – 0.75 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • kakao – 2 łyżki
  • biały lukier – 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
  2. Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
  3. Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka.
  4. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao.
  5. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
  6. Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
  8. Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).

American cheesecake

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 150 gramów
  • cukier – 100 gramów
  • posiekane migdały – 250 gramów
  • mąka – 0.5 szklanek
  • twaróg sernikowy – 1 kilogram
  • cukier puder – 1.5 szklanek
  • jajko – 6 sztuk
  • laska wanilii – 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • śmietanka 30% – 0.5 szklanek
  • cytryna – 1 sztuka
  • śmietana 18% – 200 mililitrów
  • cukier puder – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 sztuka
  • biała czekolada – 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną Kasią. Tortownicę posmaruj Kasią i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.
  2. Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki.
  3. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny, i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
  4. Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150°C. Wystudź.
  5. Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj.
  6. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).

Wielkanocne ciasto cytrynowe

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 225 gramów
  • drobny cukier – 200 gramów
  • mąka pszenna – 225 gramów
  • jajko – 4 sztuki
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • biała czekolada – 100 gramów
  • płatki kukurydziane – 65 gramów
  • borówka amerykańska – 100 gramów
  • skórka z cytryny – 1 sztuka
  • wiórki z białej czekolady – 20 gramów
  • jajeczka czekoladowe kolorowe – 1 opakowanie
  • wielkanocne kurczaczki – 1 opakowanie
  • borówka amerykańska – 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Natłuść formę i oprósz mąką.
  2. W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia Kasia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, sok z cytryny, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia.
  3. Dodaj borówki.
  4. Wlej masę do formy i piecz przez 40-45 minut, aż do momentu w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.
  5. Przełóż ciasto do ostygnięcia.
  6. Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej białej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.
  7. Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej białej czekolady.
  8. Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Udekoruj borówkami.
  9. Na koniec posyp ciasto wiórkami z białej czekolady i skórką z cytryny.

Wielkanocne ciasto czekoladowe

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 140 gramów
  • drobny cukier do wypieków – 250 gramów
  • jajka – 2 sztuki
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • mąka – 220 gramów
  • kakao – 60 gramów
  • śmietanka – 200 mililitrów
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 0.75 łyżeczki
  • mleczna czekolada – 100 gramów
  • płatki kukurydziane – 65 gramów
  • mleczna czekolada – 95 gramów
  • różne czekoladki z bombonierki – 125 gramów
  • czekoladowe jajeczka
  • wiórki z białej czekolady – 20 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Natłuść formę i oprósz mąką.
  2. W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia Kasia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, kakao, śmietankę i proszek do pieczenia.
  3. Wlej masę do formy i piecz w 160°C przez 40-45 minut do momentu, w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.
  4. Przełóż ciasto do ostygnięcia.
  5. Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej mlecznej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.
  6. Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej mlecznej czekolady.
  7. Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Wypełnij gniazdko czekoladowymi jajeczkami i czekoladkami z bombonierki. Wierzch posyp wiórkami z białej czekolady.

 

Oceń