Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Tradycyjny obiad w prostej formie

Tradycyjny obiad w prostej formie

Tradycyjne rozwiązania kulinarne, do których jesteśmy przyzwyczajeni, obejmują dziesiątki przepisów, receptur i tajników sztuki gotowania. Są osoby, które lubią i potrafią wiernie odtworzyć całą gamę smaków i aromatów, nie sięgając po książki kuchenne. To niezwykle cenne umiejętności, najczęściej nabywane wraz z wiekiem, a niekiedy przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Żyjąc w ciągłym pośpiechu, nie zawsze mamy możliwości, aby poświęcać się sztuce kulinarnej i zgłębiać tajniki przepisów. Nie każdy również musi być mistrzem kuchni, by na jego stole zagościły przysmaki, zwłaszcza w okresie świąt. Wiele osób korzysta z usług wyspecjalizowanych firm cateringowych, jednak takie rozwiązanie nie zawsze się sprawdza. W czasie świąt nie warto ryzykować, kupując dania o wątpliwej jakości. Zdecydowanie lepszą opcją jest zakup gotowych mięs do pieczenia, które w swojej ofercie proponuje firma Sokołów S.A. Warto zwrócić uwagę na wysoką jakość oferowanych produktów, zwłaszcza jeśli planujemy przygotowanie świątecznego posiłku i chcemy zadbać o wyjątkowe wrażenia kulinarne naszych gości. Produkty Sokołowa, takie jak Schab ze śliwką, Karczek, Szynka czy Boczek, to gwarancja optymalnego wyboru mięs wysokiej klasy, które będą smakowały każdemu.

Przygotowując świąteczne potrawy, często zależy nam na czasie. Nie każdy może poświęcić na gotowanie kilka godzin. Cenimy zatem rozwiązania, które zapewniają nam szybkie przygotowanie smacznego posiłku. Produkty firmy Sokołów z linii mięs gotowych do pieczenia to rozwiązanie dla nowoczesnych osób, które cenią tradycyjne walory potraw. Dzięki zastosowaniu specjalnych folii, mięsa można piec w piekarniku, w zamkniętym opakowaniu, bez obawy, że w procesie pieczenia utracą one swój aromat, witaminy i minerały. Zachowana zostaje również odpowiednia soczystość mięs i ich delikatność. Warto dodać, że produkty firmy Sokołów S.A. smakują też na zimno, jako składnik kanapek. Smaczne przekąski z Sokołowa będą ozdobą każdego stołu, dostarczając najlepszych doznań kulinarnych.

Polskie tradycje kulinarne są nieskończonym źródłem inspiracji. O ile na co dzień możemy eksperymentować z różnymi przepisami, w święta wolimy raczej tradycyjne, sprawdzone rozwiązania, które znamy i lubimy od lat. Świąteczne smaki kojarzą się nam z dzieciństwem, rodzinną atmosferą i niepowtarzalną magią tego wyjątkowego okresu, na który czekamy przez cały rok.

Jeśli szukamy prostego sposobu na tradycyjny, smaczny obiad, doskonałym rozwiązaniem będzie Szynka świąteczna z Sokołowa. To produkt wytwarzany z najwyższej jakości szynki wieprzowej, który powstał dzięki sięgnięciu do korzeni polskiej tradycji i korzystaniu z najlepszych wzorców. Szynka świąteczna jest zapakowana w folię, która zawiera sos. To sprawia, że jest ona niezwykle aromatyczna podczas pieczenia, zachowując swoją wyjątkową soczystość.

Co ważne, przygotowanie Szynki świątecznej jest bardzo proste. Tak naprawdę nie potrzeba szczególnych umiejętności kulinarnych, aby przyrządzić tę potrawę. Najważniejszą czynnością jest po prostu włożenie jej do piekarnika. Do opakowania dołączono również specjalną kompozycję ziół, które mogą nadać szynce wyjątkowych walorów smakowych.

Aby przygotować wyjątkowy obiad, należy zakupić opakowanie Szynki świątecznej. Potrzebne będą jeszcze trzy jajka, dwie lub trzy łyżki bułki tartej, łyżeczka musztardy i cukru oraz szczypta soli. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury około 100 st. C, a następnie umieścić w nim Szynkę świąteczną w folii na około półtorej godziny. Po wyjęciu szynki z piekarnika należy usunąć folię, ściągnąć siatkę oraz oderwać skórę i przylegający do niej tłuszcz. Później można się zabrać za przygotowanie panierki. Trzeba wbić jajka do wcześniej przygotowanej miseczki, dodać bułkę tartą, musztardę, sól i cukier, a następnie całość starannie wymieszać. Tak przygotowaną panierką pokrywamy równomiernie powierzchnię mięsa. Można również posypać szynkę ziołami z dołączonej saszetki. Ostatnim etapem przygotowania Szynki świątecznej jest jej zapiekanie. Mięso należy umieścić na około kwadrans w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 200 st. C. Po tym czasie nasza Szynka świąteczna jest już gotowa do podania.

Podsumowując, niezależnie od tego, czy gotowanie jest naszą pasją, czy też bywamy w kuchni z konieczności, każdy z nas może przyrządzić znakomity obiad z tradycyjnych dań. Wystarczy sięgnąć po gotowe wyroby firmy Sokołów S.A., które sprawdzą się w każdej sytuacji!

Oceń