Together Magazyn » Aktualności » Sposób na niejadków? Odkrywanie!

Sposób na niejadków? Odkrywanie!

Gdyby dziecko miało wybór, zdecydowałoby się na monotonne jedzenie – monodietę. Są jednak sposoby, aby zachęcić dzieci do odkrywania nowych smaków i przekonania ich do zdrowego jedzenia.

To w dzieciństwie kształtowane są nawyki żywieniowe i rozwija się zmysł smaku. Wbrew obawom rodziców, że ich dziecko nigdy nie zje warzyw, czy owoców, przy zastosowaniu odpowiednich metod, nawet największego niejadka można do nich przekonać. Pamiętajmy, że nie ma produktu spożywczego, który zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zróżnicowana dieta jest zatem niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, próbując nieznanych dotąd produktów, dziecko otwiera się na nowe smaki. Rodzi się jego ciekawość i kształtuje osobowość.

Dobrą metodą na przemycenie nowych składników do diety dziecka, jest wspólne gotowanie. Maluch będzie miał możliwość samodzielnego udziału w procesie powstawania posiłku. Dotknięcia, powąchania i wreszcie spróbowania tego, co zrobił samodzielnie. To da mu ogrom satysfakcji, ale też rozbudzi jego ciekowość i chęć do dalszych eksperymentów kulinarnych. Interesującą propozycją są również warsztaty dla dzieci, podczas których mali uczestnicy gotują w większym gronie.

gotowanie2W Warszawie takie zajęcia odbywają się m.in. w Szkole Gotowania Little Chef. Od niespełna 10 lat prowadzone są w niej warsztaty dla dzieci w różnym wieku. To miejsce, w którym maluchy i nastolatkowie poznają tajniki gotowania i właściwego żywienia, a także historię i ciekawostki na temat jedzenia i poszczególnych kuchni.

Gotowanie to bardzo ważna czynność w procesie dorastania. Dzieciom trzeba pomagać zdrowo jeść. Szczególnie w kontekście reformy w sklepikach szkolnych, która jest ostatnio jednym z najgorętszych kulinarnych tematów. Należy wskazać drogę, która będzie pomocna również w dorosłym życiu. Co zrobić, by przekonać dziecko do zdrowej żywności? Należy stworzyć modę na zdrowe jedzenie i po drugie pokazać, jak się gotuje. Tak zupełnie po ludzku. Nie można zmusić do niczego nastolatka, bo to do niczego nie prowadzi, natomiast można pokazać co można jeść, co można z tego zrobić, jakie są ciekawe składniki i dlaczego one są dobre – mówi Katia Roman-Trzaska, założycielka szkoły gotowania Little Chef.

W ofercie szkoły znajdują się zajęcia dla dzieci, w niemal każdym wieku – od 3. do 16. roku życia. „Mini Kucharz” to warsztaty skierowane dla tych najmłodszych w wieku 3-4 lat. Przy odpowiednio przygotowanych stołach dzieci uczą się używać narzędzi kuchennych w bezpieczny sposób. Poznają smaki orientalnych przypraw i składników kuchni z wielu rejonów świata. Mają również szansę robić to, czego w domu zwykle im nie wolno. – Rozsypana mąka, czy rozlane mleko, nie będą stanowiły żadnego problemu! Wiemy doskonale, że każdy kucharz popełnia błędy podczas nauki. I najważniejsze – w czasie zajęć maluchy gotują pod opieką osoby dorosłej. Rodzice mogą wtedy chwilę odetchnąć i znaleźć czas dla siebie. Zajęcia trwają 60 minut – mówi Katia Roman-Trzaska.

gotowanie1Również dzieci w wieku 4-7 lat znajdą w Little Chef odpowiednie zajęcia. Podczas warsztatów „Mały Kucharz” dzieci przygotowują przeważnie jedno danie oraz deser. Zajęcia trwają 90 minut i odbywają się bez udziału rodziców, którzy są zapraszani dopiero pod koniec nauki do wspólnego posiłku. Dla entuzjastów języka angielskiego istnieje również wariant w języku obcym.

Z kolei warsztaty „Duży Kucharz” skierowane są do dzieci w wieku 7-10 lat. Zajęcia odbywają się również bez udziału rodziców. W ich trakcie uczymy dzieci gotowania z napisanym przepisem. Warsztaty otwierają je mentalnie na różne kolory i smaki jedzenia. Ważna jest tez praca zespołowa, podział obowiązków i ogromna satysfakcja z efektu końcowego. Zajęcia „Duży Kucharz” trwają 90 minut.

W Little Chef zajęcia dla siebie znajdą również nastolatkowie, którzy chcą poszerzyć swoje kulinarne umiejętności i odkryć nowe smaki. „Nastoletni Kucharz” to zajęcia skierowane dla osób w wieku 10-16 lat. Podczas warsztatów prowadzący odkrywają przed nastoletnimi kucharzami nowe smaki, pokazują, jak przygotować egzotyczne potrawy, które są smaczniejszą alternatywą od jedzenia typu instant, czy fast-food. Zajęcia trwają 2,5 godziny, podczas których gotowane są 3-4 dania.

Po więcej informacji na temat szkoły gotowania Little Chef oraz zajęć dla dzieci zapraszamy na stronę internetową littlechef.pl.

Oceń