Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Alternatywa kanapek szkolnych

Alternatywa kanapek szkolnych

Batony z domowych musli:

Składniki:

ok 5-6 łyżek miodu

2 szklanki mieszanki: płatki owsiane, pestki słonecznika, otręby,

¾ szklanki mieszanki- żurawina suszona, sezam, migdały, orzechy włoskie

białko z 1 jajka

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie składniki wymieszać, dodać miód i białko jaja, ponownie wymieszać. Uformować batoniki i wyłożyć na blaszce ( z papierem do pieczenia), piec 10minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przed podaniem ostudzić.

 

Tortilla z serem, szynką i warzywami:

Składniki:

– tortilla – dostępne w wersji pszennej,razowej lub kukurydzianej

– wędlina lub gotowana piersi kurczaka/ indyka

– żółty ser ( np. Cheddar)

– papryka czerwona

– cebula

– czosnek

– cukinia

Sposób przygotowania:

 

Warzywa umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć, tortillę podgrzać na patelni grillowej- uzyskamy dzięki temu ładny wzorek. Na ciepłą tortillę układamy: plastry żółtego sera, szynki oraz warzywa. Gotową tortillę zwinąć, docisnąć delikatnie- ponownie podgrzać na patelni grillowej- dzięki temu tortilla nie będzie się rozwijać i zachowa odpowiedni kształt.

 

Roladki warzywne:

 

Składniki:

– papryka zielona

– cukinia

– marchew

– sól i ziołą np. tymianek

Sposób przygotowania:

Cukinie kroimy w plastry grubości 2mm, na nie układamy pokrojone w słupki: marchew, cukinię i paprykę,delikatnie skrapiamy oliwą, posypujemy odrobiną soli i ziół np. tymianku, całość zwijamy i układamy na nagrzanej patelni grillowej- grillujemy po ok. 1 minucie z każdej strony. Doskonale smakują z różnego rodzaju sosami/ pesto.

Oceń