Together Magazyn » Nawet niejadek zje makaronowy obiadek
Tagliatelle pasta

Nawet niejadek zje makaronowy obiadek

Prawidłowa i zbilansowana dieta dziecka jest nie lada wyzwaniem nie tylko dla świeżo upieczonych rodziców. Od pierwszych dni życia zabiegamy, aby nasza pociecha zdrowo się rozwijała i miała zapewnione wszystkie potrzebne do tego składniki. Wraz z wiekiem naszego malucha rozszerzamy jego dietę, która powinna zapewnić mu niezbędnych do prawidłowego wzrostu witamin. Problem pojawia się, gdy mamy w domu niejadka, który grymasi przy każdym posiłku.

Książek na temat zdrowej diety naszych maluchów i informacji w Internecie jest wiele. Przygotowaliśmy dla was skondensowaną wiedzę na temat zdrowego żywienia i wykorzystania makaronu – cennego źródła węglowodanów.

Źródło energii w diecie dziecka

Zbilansowana dieta dziecka wymaga dostarczenia mu codziennej porcji witamin i składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Białka, tłuszcze i węglowodany to źródło energii, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju naszych maluchów. Podstawowym budulcem, który wchodzi w skład kości, mięśni, zębów, włosów i tkanek jest białko. Tłuszcze natomiast pełnią funkcje zapasowe oraz regulacyjne, a węglowodany głównie dostarczają energii. Rosnące dzieci zużywają niezliczone jej pokłady. Węglowodany to paliwo dla mózgu, który czerpie z nich ponad 50% energii. Spełniają one głównie rolę energetyczną, ale zawierają też witaminy, sole mineralne oraz błonnik, który wypełnia jelita i pobudza je do pracy. Prawidłowa praca układu pokarmowego jest konieczna dla zdrowia naszych dzieci. Wspomagają ją produkty zbożowe, takie jak mąka, kasze, ryż, płatki owsiane i makarony. Po te ostatnie najchętniej sięgają nasze dzieci. Głównie ze względu na rozmaite kształty makaronu. Dzieci mają wyczulony zmysł wzorku. Dlatego powinniśmy przygotowywać dania, które swoim wyglądem zachęcają do jedzenia nawet największego niejadka. Makaron to doskonały składnik zarówno dań na ciepło, jak i na zimo. To bogate źródło witamin B1, B6, PP oraz kwasu foliowego. Ponadto dostarcza żelaza, magnezu, cynku, skrobi i błonnika. Makaron jest zalecany jako jeden z podstawowych składników zdrowej diety naszych dzieci. Gwiazdki, świderki, tasiemki – każdy z nich to cenna porcja witamin. Możemy podawać je z warzywami, sosami, musami z owoców czy dorzucić je do każdej zupy Najlepszy makaron to ten ugotowany al dente. Chcąc dostarczyć naszym dzieciom odpowiedniej dawki energii warto sięgnąć po makaron z pszenicy durum – semoliny. Zawiera on dużo skrobi, która należy do grupy węglowodanów złożonych, a te rozkładane są w organizmie powoli i równomiernie – mówi Beata Szostak, ekspert firmy Międzybrodzki Makaron. Na rynku dodatkowo znajdziemy makarony, w których składzie są prawdziwe jaja – to pełnowartościowe białko i naturalne bogactwo zdrowia. Przyszłość dzieci jest w naszych rękach, musimy dołożyć wszelkich starań, aby rozwijały się prawidłowo.

Makaronowa gwiazdka z nieba – kulinarne inspiracje

Składniki:

• Międzybrodzki Makaron gwiazdki – ½ paczki

• Mleko – ½ l

• Laska wanilii – 1 szt.

• Żółtko jajka – 1 szt.

• Cukier do smaku – ok.1 ½ łyżki

Wykonanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Następnie przez 10 minut gotujemy mleko z laską wanilii. Z żółtka i cukru robimy kogel – mogel, wlewamy do niego część gorącego mleka, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Całość łączymy na talerzu z makaronem.

Oceń