Marka Gerber funkcjonuje na rynku polskim od kilkudziesięciu lat i cieszy się nie tylko popularnością, ale także ogromnym zaufaniem tysięcy rodziców. Na sukces firmy od lat pracują wysoko wykwalifikowani specjaliści, którzy pilnują, by ich produkty były jak najlepiej przygotowane. Priorytetem jest bowiem zdrowie i prawidłowy rozwój niemowląt i małych dzieci. Mimo starań pracowników firmy kilka lat w kierunku Gerbera skierowano ostre słowa krytyki odnoszącej się do obecności MOM w 2 produktach tej marki. Warto jednak pamiętać, że producent podał zasadną motywację dodania MOM do dań dla dzieci, potwierdził jakość składnika, a ponadto, w odpowiedzi na potrzeby konsumentów, zmienił skład dwóch słoiczków, w których mięso zostało oznaczone jako MOM.

Czy produkty marki Gerber są zdrowe dla naszych dzieci?

Oczywiście, że tak! Produkty marki Gerber są przygotowywane przez najlepszych specjalistów, dlatego są dokładnie sprawdzone i przebadane. Słoiczki wyprodukowane z logiem firmy spełniają szereg rygorystycznych standardów podyktowanych prawem Polski i Unii Europejskiej, dlatego możemy śmiało im zaufać. Ponadto składniki używane w produkcji pochodzą ze sprawdzonych upraw, od rolników, którzy od wielu lat dostarczają surowce do produkcji dań dla najmłodszych. Podobnie jest z mięsem. Surowiec jest dostarczany przez dostawców objętych monitoringiem Inspekcji Weterynaryjnej, która pilnuje, by hodowla była prowadzona zgodnie z wieloma odgórnymi wytycznymi.

Skąd pochodzą składniki?

Składniki używane w daniach dla dzieci pochodzą z upraw  zlokalizowanych w czystych nieuprzemysłowionych regionach. Specjaliści Gerbera wybierają produkty najwyższej jakości i czuwają nad procesem produkcji i obróbki surowców. Dzięki temu mają pewność, że owoce, warzywa oraz mięso spełniają rygorystyczne polskie i europejskie standardy oraz są w pełni bezpieczne dla najmłodszych. Warto wspomnieć, że producenci żywności są monitorowani nie tylko przez pracowników Gerbera, ale przede wszystkim przez szereg instytucji do tego uprawnionych, min, przez stacje SANEPID. dlatego ich uprawy muszą spełniać surowe wymagania dotyczące uprawy warzyw i owoców przeznaczonych dla najmłodszych.  Warto obejrzeć, na krótkim filmie video, w którym na przykładzie marchewki, sztandarowego warzywa używanego w fabryce Gerber, pokazane jest, jakie analizy laboratoryjne są przeprowadzane w rzeszowskim laboratorium przed dopuszczeniem surowca do produkcji. Z filmiku dowiecie się tez, czym różni się marchewka używana do produkcji dań Gerber dla najmłodszych od marchewki zakupionej w jednym z dużych marketów spożywczych. Link do filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=wSrwP-DTu3U

MOM w produktach Gerbera

Rzeczywiście w dwóch produktach marki Gerber znajdował się MOM. W istocie nie taki diabeł straszny, jak go malują. MOM stosowany w 2 produktach Gerber był pełnowartościowym surowcem, który mógł być wykorzystywany do dalszego przetwarzania i wykorzystywania w innych procesach produkcyjnych. Surowiec był wytworzone zgodnie z obowiązującymi zasadami systemów jakościowych (np. HACCp, BRC, IFS). Produkcja MOM znajduje się pod stałym nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej, która gwarantuje jakość produktu. Ponadto warto pamiętać, że mięso przygotowane w taki sposób, jako pełnowartościowy surowiec, jest powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się je również w produkcji wielu produktów dla dzieci, np.: parówek.

MOM w Gerber był używany ze względu na konsystencję 2 dań mięsnych dla dzieci (Delikatny Indyk oraz Delikatny Kurczak). Nadawał bowiem produktom gładką konsystencję, która ułatwiała maluchowi jedzenie. Przede wszystkim jednak warto pamiętać, że MOM był  wyraźnie zaznaczony na etykiecie, co pozwalało rodzicom, którzy nie mieli zaufania do tego składnika, wybrać inne produkty marki Gerber niezawierające MOM.

Czytaj etykiety!

Kupując jakikolwiek produkt, nie zapominajmy o dokładnym przestudiowaniu etykiety. Dzięki temu kupujemy świadomie, zgodnie z naszymi potrzebami i przekonaniami. Nie warto zatem robić zakupów w pośpiechu. Nie mamy wówczas czasu na czytanie i analizowanie składu produktów, a jest to ważne zwłaszcza przy wyborze produktów dla najmłodszych.

Na koniec warto dodać, że konkurencja nigdy nie śpi, a zaszkodzenie znanym i cenionym markom jest szansą dla wielu producentów, którzy dopiero kształtują swoją pozycję na rynku, ale są niecierpliwi i zależy im na jak najszybszym zdobyciu zaufania klientów. W ten sposób na przestrzeni lat wybuchło wiele afer dotyczących jakości różnych produktów. Zdecydowana większość z nich została szybko wyjaśniona, a w procesie dochodzenia okazywało się, że zarzuty zostały postawione bezpodstawnie. Zanim skrytykujemy, przeczytajmy zatem dokładnie etykietę produktu, który kupujemy. Dzięki temu będziemy mieć stuprocentową pewność, że wybierzemy to, co naprawdę odpowiada naszym oczekiwaniom i nie pozwolimy wmanewrować się w kolejne, tak lubiane przez media, afery.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany