Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym

Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym

Tradycyjne wielkanocne potrawy wzbogacone o makaron

Żurek staropolski i biała kiełbasa – bez nich trudno jest nam wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. My przygotowaliśmy dla Was przepis urozmaicony o domowy makaron ze świeżo wybijanych jaj. Zobaczcie sami:

Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym

Składniki:

– Międzybrodzki Makaron wstążki – 250g

– surowa biała kiełbasa – 250g

– olej – 2 łyżki

– tarty chrzan – 3 łyżki

– słodka śmietana 18% – 300ml

– sól, cukier do smaku

– 3 jajka ugotowane na twardo

– natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy go i odcedzamy.

2. Podsmażamy białą kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy odrobinę wody, przykrywamy

pokrywką i podduszamy 10 minut.

3. Śmietanę łączymy z chrzanem. W następnej kolejności doprawiamy solą i odrobiną cukru.

Doprowadzamy do wrzenia.

4. Makaron wykładamy na talerz. Całość polewamy sosem. Na wierzch kładziemy pokrojoną w grube

plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki.

5. Danie dekorujemy listkami natki pietruszki.

Smacznego!

Oceń