Niestrawność (dyspepsja) to bardzo często występujące schorzenie, które dotyka aż 30% populacji. Tak naprawdę może przydarzyć się każdemu, niezależnie od płci i wieku. Z niestrawnością borykają się nie tylko ludzie starsi, ale także młodzież i dzieci. Jest to przewlekła dolegliwość ze strony układu trawiennego, której przyczyną jest zazwyczaj przejadanie się, a tylko w nielicznych przypadkach różne choroby (wrzody żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy, stan zapalny trzustki lub wątroby). Objawy dyspepsji nie są charakterystyczne. Dolegliwość może objawiać się zarówno nudnościami i bólami brzucha, jak również zgagą, uciskiem lub uczuciem pełności w żołądku. Mimo, że niestrawność nie jest chorobą, to jednak może skutecznie obniżyć komfort i jakość życia. Warto więc znać skuteczne sposoby na niestrawność, które w razie czego pomogą uporać się z dyskomfortem. Co jest najlepsze na niestrawność? O tym poniżej.

Niestrawność czynnościowa i organiczna

Dyspepsja czyli niestrawność to uczucie dyskomfortu w okolicach splotu słonecznego (górna środkowa część brzucha). Najczęściej daje o sobie znać po zjedzeniu zbyt obfitego lub ciężkostrawnego posiłku, choć może być też wywołana licznymi chorobami. Wyróżniamy dwa typy niestrawności – organiczną i czynnościową. Ta ostatnia występuje najczęściej i dotyczy aż 60% osób. Nie towarzyszy innym chorobom. Zazwyczaj związana jest z niewłaściwą dietą obfitującą w smażone, ciężkie i tłuste potrawy. Niestrawności czynnościowej może sprzyjać również nadwrażliwość trzewna oraz zakażenie Helicobacter pylori. Innymi czynnikami mogącymi wywołać dyspepsję czynnościową są: dym tytoniowy, stres oraz przyjmowanie leków takich jak antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne czy leki przeciwreumatyczne. Z kolei niestrawność organiczna, która dotyczy mniejszej części społeczeństwa zazwyczaj związana jest z rozmaitymi chorobami, jak wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks, zapalenie trzustki i dróg żółciowych, zapalenie żołądka, rak żołądka lub przełyku.

Objawy niestrawności

Niestrawność najczęściej objawia się bólem, uciskiem i uczuciem pełności w nadbrzuszu. Bardzo często towarzyszą jej także inne dolegliwości: pieczenie w przełyku, czyli zgaga, kwaśne odbijanie, nieprzyjemny posmak w ustach, nudności, biegunka, a nawet wymioty. Niekiedy dyspepsja może objawiać się zaburzeniami w oddawaniu stolca oraz nadmiarem gazów fermentacyjnych w przewodzie pokarmowym. U niektórych osób, niestrawność może objawiać się również nieprzyjemnymi wzdęciami i brakiem łaknienia.

Leczenie niestrawności

Leczenie niestrawności organicznej, a więc wywołanej konkretną chorobą sprowadza się do wyleczenia tej choroby. W przypadku niestrawności czynnościowej leczenie może być różne. Zawsze jest to jednak leczenie objawowe. Leczenie przyczynowe w tym przypadku nie jest możliwe ze względu na to, że nieznana jest bezpośrednia przyczyna niestrawności. Przy niestrawności zdarzającej się rzadko, można radzić sobie samodzielnie – za pomocą lekkostrawnej diety i ziół na niestrawność. Pomocna będzie mięta, dziurawiec i siemię lniane.

Co na niestrawność – właściwa dieta

Najlepszym sposobem na niestrawność jest wprowadzenie odpowiedniej – lekkostrawnej diety. Przez kolejne 2-3 dni od wystąpienia objawów niestrawności, należy stosować dietę odciążającą układ trawienny. W trakcie jej trwania dozwolonymi pokarmami są sucharki, gorzka herbata, ziołowe herbatki, grysik na wodzie lub kleik. Z czasem, gdy objawy niestrawności będą coraz słabsze, należy wprowadzać inne, jednakże wciąż lekkostrawne produkty, np. gotowane warzywa, chude mięso, lekkie zupy jarzynowe. Ulgę w dyskomforcie przyniesie popijana małymi łykami ciepła woda. Ważne, aby nie wypijać całej szklanki naraz, bo to tylko zaostrzy nieprzyjemne objawy. Najlepiej wypijać 2-3 łyki wody co kilka minut. Należy pamiętać, że w leczeniu niestrawności ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również to, w jaki sposób spożywamy posiłki. Trzeba pamiętać, aby każdy posiłek był dokładnie przeżuwany i spożywany w spokoju, bez pośpiechu. Ważne, aby ostatni posiłek był spożywany nie później niż 3 godziny przed snem. W przyszłości należy unikać produktów, po których najczęściej występują dolegliwości dyspeptyczne. Są to m.in. soki owocowe, mleko krowie, kawa, alkohol, napoje gazowane. Powinno się również ograniczyć produkty takie jak ser żółty, sery pleśniowe, słodycze, warzywa strączkowe, orzechy. Z codziennego menu dobrze jest wyeliminować żywność wysoko przetworzoną, zawierającą duże ilości utwardzaczy i substancji konserwujących. Należy unikać potraw pikantnych, spożywać co najmniej 3–4 posiłki dziennie (w regularnych odstępach czasowych) i nie objadać się. Dieta osób ze skłonnościami do niestrawności powinna być lekkostrawna, posiłki pieczone lub gotowane – nigdy smażone!

Zioła na niestrawność

Przy niestrawności pomocne jest picie naparów ziołowych. Na wypadek niestrawności zawsze warto mieć w apteczce: miętę pieprzową, dziurawiec, nasiona kolendry, kminku i kopru włoskiego oraz kwiat nagietka, świeży lub sproszkowany korzeń imbiru. Napary z ziół łagodzą objawy niestrawności i przywracają równowagę w przewodzie pokarmowym. Aby wesprzeć procesy trawienne należy przed każdym posiłkiem wypijać po pół szklanki naparu z liści mięty lub ziela dziurawca. Między posiłkami warto sięgać po zioła na niestrawność – najlepiej w postaci gotowych mieszanek. Odpowiednio dobrana kompozycja ziół, taka jak na przykład Verdin fix pozwoli skutecznie pokonać męczącą dolegliwości. Verdin fix na niestrawność zawiera kolendrę siewną, kminek, dziką różę, zieloną herbatę, lukrecję i mniszek lekarski, które pomagają utrzymać komfort trawienny i mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzięki ziołom na niestrawność można pokonać bolesną dolegliwość w sposób bezpieczny, a jednocześnie bardzo skuteczny. Nieprzyjemny dyskomfort pomogą zwalczyć również specjalne napoje na bazie naturalnych składników. Więcej na ich temat można przeczytać tutaj:http://www.verdin.pl/jak-szybko-pokonac-niestrawnosc.html.

Niestrawność – pomoc z apteki

Skutecznym sposobem na niestrawność, zwłaszcza jeśli zależy nam na szybkim zwalczeniu dyskomfortu, są leki dostępne bez recepty. Większość z nich zawiera środki intensyfikujące wydzielanie żółci, co pomaga usprawnić trawienie. Warto zwrócić uwagę na preparaty z kwasem dehydrocholowym lub wyciągiem z czarnej rzodkwi, karczocha czy boldinum. Sprawdzonym sposobem na niestrawność są też preparaty, które w swoim składzie zawierają aloes. Co jeszcze będzie skuteczne na niestrawność? Na pewno leki zawierające substancje zobojętniające treść soku żołądkowego, leki stymulujące opróżnianie żołądka i pasaż jelitowy oraz leki hamujące wydzielanie kwasu solnego w żołądku.

Podobne

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany