Together Magazyn » Aktualności » Kawa liofilizowana… czyli jaka?
kawa liofilizowana

Kawa liofilizowana… czyli jaka?

Kawa liofilizowana to jedna z odmian kawy rozpuszczalnej dostępnej na naszym rynku. Powstała już w roku 1901 w Japonii, w roku 1938 trafiła do Stanów Zjednoczonych i do dziś jest wyjątkowo popularna wśród wielu osób i jest sprzedawana na całym świecie. Czym się różni od innych kaw rozpuszczalnych? W grę wchodzi specyficzny sposób obróbki technologicznej ziaren kawy – suszenie przez wymrażanie, dzięki czemu kawa uzyskuje formę „kryształków”. Powszechnie uznaje się, iż kawa liofilizowana to najlepsza spośród dostępnych kaw rozpuszczalnych na naszym rynku. Sprawdźmy więc, skąd bierze się to przekonanie.

Proces powstawania kawy liofilizowanej

Wyjątkowość tej kawy tkwi w sposobie jej przygotowania. Jak wspomnieliśmy na wstępie, polega ona na zamrażaniu ziaren kawy i ich suszeniu  sublimacyjnym, co nazywamy liofilizacją. Zobaczmy jednak, jak cały ten proces wygląda od początku do końca. Na początek przygotowuje się napar poprzez przepuszczenie wrzącej wody przez ziarna kawy i umieszczenie w specjalnych kadziach. Później jest on oczyszczany oraz odpowiednio zagęszczany. Otrzymujemy w ten sposób gęstą ciecz, którą należy szybko odparować i właśnie w tym momencie dochodzi do liofilizacji, czyli suszenie poprzez wymrożenie. Kawa liofilizowana zawiera dzięki temu bardzo mało wody, zaledwie od 3 do 5%, co sprawia, że ma intensywniejszy smak i zapach w porównaniu do zwykłych kaw rozpuszczalnych.

Kawa liofilizowana a nasze zdrowie

Oczywiście, jak każdy rodzaj kawy, również kawa liofilizowana ma swoje wady i zalety. Da się jednak zauważyć, że pod wieloma względami jest zdrowsza niż tradycyjna kawa rozpuszczalna. Przede wszystkim ten rodzaj kawy nie wpływa niekorzystnie na nasz układ krążenia, w przeciwieństwie do kawy mielonej, która podnosi w naszym organizmie poziom cholesterolu mogącego zagrażać zdrowiu. Kawa liofilizowana nie zawiera dwóch substancji powodujących bezpośrednio wpływających na układ krążenia, mianowicie kafestolu i kafeolu. Ponadto w porównaniu z kawą mieloną, liofilizowana zawiera mniej kofeiny, zatem możemy delektować się jej smakiem bez obawy, że dostarczymy do organizmu zbyt duże ilości kofeiny. Ten rodzaj kawy rozpuszczalnej może również obniżać ryzyko wystąpienia cukrzycy drugiego typu.

Oprócz kwestii zdrowotnych, kawa liofilizowana posiada też inne walory. Porównując ją z innymi kawami rozpuszczalnymi, da się zauważyć, że jest bardziej aromatyczna, mając przy tym delikatniejszy smak, co oczywiście wynika z różnicy w przygotowywaniu ziaren, o czym już wspominaliśmy. Dla wielu osób istotne jest również to, że jest ona łatwo dostępna i wygodna w przygotowaniu – wystarczy ją po prostu zalać gorącą wodą i już można delektować się jej smakiem!

Jaką kawę więc wybrać?

Jeżeli przepadasz za smakiem i aromatem kawy, wybierz taką, która jednocześnie zaspokoi Twój zmysł smaku i węchu, a przy tym nie będzie szkodliwa dla Twojego organizmu. Właśnie taką kawą jest kawa liofilizowana! Przy zakupie warto dobrze czytać etykietę, na której znajdziemy informacje o tym, czy dana kawa rozpuszczalna powstała w procesie liofilizacji oraz czy zawiera w sobie 100% ziaren kawowca. Te informacje sugerują, iż mamy do czynienia z kawą dobrej jakości i warto ją pić. Można ją zakupić za korzystną, często promocyjną cenę, jak na przykład w sklepach sieci Makro.

4.4/5 – (9 głosów)