Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Karp w czerwonym curry (pikantne)

Karp w czerwonym curry (pikantne)

Karp w czerwonym curry (pikantne)

Produkty:

– świeży karp dzwonek

– marchew 75g

– cukinia 75g

– grzybki „nameko” 50g

– mleko kokosowe 150ml

– czerwone curry 5g

– ząbek czosnku

– imbir 5 plasterków

– liść limonki (kafiru)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DLA 2 OSÓB:

Karpia smażymy na patelni z obydwu stron tak aby środek pozostał surowy. Marchew z cukinią kroimy w kawałki i delikatnie podsmażamy na oliwie. Gdy marchew delikatnie zmięknie dodajemy pastę czerwone curry i grzybki „nameko”, po przesmażeniu dodajemy mleko kokosowe, przepołowiony ząbek czosnku oraz plasterki imbiru i całe liście limonki. Chwile wszystko dusimy i dodajemy uprzednio podsmażonego karpia. Doprawiamy solą oraz pieprzem , co jakiś czas przewracając dzwonek karpia na drugą stronę przez okres 10 min.

Oceń