Cukier to trucizna. Biała śmierć – jak ostatnio zwykło się o nim mówić, jest dodawany do większości produktów spożywczych, a jego ilość w naszej diecie jest zdecydowanie za duża. Czym grozi nadużywanie cukru? Jak jego nadmiar wpływa na nasz organizm?

Cukier w naszej codziennej diecie pojawia się niemal w każdym przygotowanym posiłku. Jego słodki smak, potrafiący odmienić niejedną potrawę jest właściwie jedynym jego atutem. Do tego silnie uzależniającym. Badania pokazują, że cukier, zaraz po alkoholu i papierosach, jest najszybciej uzależniającym produktem. To niewiarygodne, że jest tak powszechnie spożywany przez dzieci i dorosłych. Jakie skutki wiążą się z jego nadmiernym spożyciem?

SKUTKI NADUŻYWANIA CUKRU

Cukier i słodycze stanowią znaczną część naszej diety. Szczególnie dzieci przepadają za słodkimi drożdżówkami, batonikami, kolorowymi cukierkami, kremami, galaretkami. Jednak nie tylko tam znajdziemy białą truciznę. Jest ona niemal na pierwszym miejscu składu napojów gazowanych czy owocowych jogurtów. Jego nadużywanie wiąże się z szeregiem skutków, które dostrzec możemy w funkcjonowaniu i wyglądzie naszego organizmu. Pierwszym i najczęściej występującym problemem, związanym z nadmiernym spożywaniem cukrów, jest próchnica zębów. Cukry występujące w pokarmach naturalnie, jak np. cukry w owocach czy warzywach nie mają wielkiego wpływu a rozwój próchnicy, natomiast tzw. rafinowane cukry, które są do produktów spożywczych dodawane sztucznie, są głównym ogniwem powstawania próchnicy. Konsekwencjami nadużywania cukru są także otyłość, która jest obserwowana coraz częściej u dzieci w wieku szkolnym(!), cukrzyca, insulinooporność, zakwaszenie organizmu ( sprawdź: 7 naturalnych produktów, które pomogą Ci w odkwaszeniu organizmu), obniżenie odporności związane z większą podatnością na różnego rodzaju infekcje, powstawanie kamieni nerkowych, zapalenie stawów, osłabienie koncentracji, a także wiele innych schorzeń, których lista jest niezwykle długa. „Przesłodzenie” organizmu wiąże się również z ogólnym zmęczeniem, sennością, zawrotami głowy czy podatnością na stres, a to znaczeni utrudnia codzienne funkcjonowanie, a co gorsze, wiele osób nie wiąże tych przypadłości ze spożywaniem cukru.

Powyższe argumenty chyba przekonają każdego, że nadmierne spożywanie cukrów wiąże się z dyskomfortem spowodowanym nieprawidłowym funkcjonowaniem naszego „zasłodzonego” organizmu. Może warto więc zastanowić się nad tym, czy zmiana sposobu odżywiania, związana zapewne ze zmianą nawyków i myślenia, nie wpłynie korzystniej na nasze życie? Wiele osób zaświadczy, że warto zrezygnować z chwilowej słodkiej przyjemności na rzecz zdrowszego życia i lepszego samopoczucia. Wiele informacji na temat medycyny naturalnej i zdrowego trybu życia znajdziesz na naturapluszdrowie.pl.

Podobne

O Autorze

Mat. Redakcyjne

Magazyn Together - Rodzinna strona Trójmiasta

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany