KOŚCI

Czy wiesz, że szkielet dorosłego mężczyzny waży około 12 kg, natomiast kobiety – około 10 kg? Często się zastanawiamy, jak możemy o niego zadbać. Wystarczy odpowiednia dawka ruchu i odpoczynku oraz dostarczenie składników odżywczych, które wzmacniają kości, takich jak wapń i magnez. Wszystko dzięki temu, że proces budowy kości trwa przez całe życie. Jeśli dużo się ruszamy, wywieramy na nie odpowiedni nacisk. Wskutek tego specjalne komórki w ciele człowieka – osteoblasty – produkują warstwę „płynnej” kości, która twardnieje i wzmacnia już istniejącą. Niepotrzebna warstwa komórek kostnych jest rozpuszczana za pomocą enzymu produkowanego przez komórki kościogubne. Można powiedzieć, że całkowite odnowienie kości dorosłego człowieka zajmuje średnio 10–20 lat.

TKANKA TŁUSZCZOWA

Tkanka tłuszczowa składa się głównie z komórek, które gromadzą w sobie krople tłuszczu. Możemy w niej znaleźć też substancje wspomagające naszą odporność oraz sieć naczyń krwionośnych.

Kiedy w naszym organizmie pojawia się najwięcej komórek tłuszczowych? Są dwa takie momenty w życiu człowieka – pomiędzy pierwszym a drugim rokiem życia oraz w okresie dojrzewania płciowego. Dlatego u małych dzieci i u nastolatków tak ważne jest dbanie o zdrową dietę oraz aktywność fizyczną.

Czy każda tkanka tłuszczowa jest taka sama?

W każdym organizmie znajdują się dwa rodzaje tkanki tłuszczowej – brunatna i biała. Tkanka brunatna występuje głównie u niemowląt. Dawniej sądzono, że tracimy ją wraz z wiekiem. Najnowsze badania dowodzą jednak, że u dorosłych nadal występują jej niewielkie ilości. Przypuszcza się, że u dorosłych może pełnić ważną funkcję w produkcji ciepła oraz utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, dzięki wpływowi na działanie insuliny. Natomiast tkanka biała, zwana także żółtą, występuje u wszystkich ludzi. Magazynuje tłuszcz, ale też produkuje białka uczestniczące w kontroli łaknienia. Wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi. Uczestniczy w kontroli prawidłowego przepływu krwi w naczyniach krwionośnych i odpowiedniej krzepliwości.

Źle kiedy jest za dużo i źle gdy jest za mało – czyli o tym, jak ważna jest równowaga

Tkanka tłuszczowa jest integralną częścią naszego ciała, więc życie bez niej byłoby niemożliwe. A co by się stało, gdybyśmy jej nie mieli? Musielibyśmy nieustannie jeść, ponieważ tłuszcz w naszym ciele jest magazynem energii. Bez odpowiednich zapasów jego funkcjonowanie byłoby zachwiane. Ponadto byłoby nam ciągle zimno. Tkanka tłuszczowa pełni funkcję izolacyjną. Jej cienka warstwa pod skórą zapobiega nadmiernej utracie ciepła. Warto wiedzieć, że pełni też funkcję ochronną – uderzenia mogły być bardzo bolesne, gdyby zabrakło wyściółki tłuszczowej. Dotyczy to także organów wewnętrznych; część z nich, np. nerki, otoczonych jest „tłuszczową kołderką”, która chroni przed urazami.

Jeśli tkanki tłuszczowej jest zbyt dużo, będziemy mieć problemy zdrowotne związane z otyłością. Grozić nam może choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, cukrzyca typu 2, a nawet niektóre rodzaje nowotworów. Zwiększona masa ciała wpływa też negatywnie na stawy i kości, co może prowadzić do płaskostopia, koślawości kolan i innych wad postawy.

Podobne

O Autorze

Mat. Redakcyjne

Magazyn Together - Rodzinna strona Trójmiasta

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany